Larry Beasley – Guest Urban Critic 2009
Co-directeur Planning Vancouver
‘Privaat initiatief voor de publieke ruimte’. Dat is waar de Van der Leeuwkring voor staat en zich voor inzet. Onder dit motto werd Larry Beasley in 2009 als de eerste Guest Urban Critic uitgenodigd. Beasley was uitgenodigd vanuit zijn rol als co-director of Planning van de Canadese stad Vancouver om zijn inzichten te delen over de coproductie tussen publieke en private partijen om tot een open, aantrekkelijke en leefbare stad te komen.
“Rotterdam has to settle its own image, typology and style appropriate to its own culture, history and setting. It has extraordinary precedents to work from.”
Larry Beasley
Begin jaren negentig werd Larry Beasley codirecteur stadsplanning in diezelfde stad. Vanuit die positie heeft hij gewerkt aan het bouwen van samenwerkingen tussen de diverse partijen en had hij een hoofdrol in het transformeren van het centrum van Vancouver tot een levendige binnenstad, waardoor Vancouver de snelst groeiende binnenstad van Noord-Amerika werd. Deze succesvolle transformatie bracht zowel Vancouver als Beasley faam en leidde zelfs tot het internationale fenomeen ‘Vancouverism’.
Dit raakt dan ook aan de relevantie van Beasley als Guest Urban Critic. De opgaven die Vancouver dertig jaar geleden formuleerde waren in belangrijke mate te vergelijken met de ambities die Rotterdam omtrent 2009 formuleerde met onder andere het Binnenstadsplan (2008) en de verdichtingsstrategie van de City Lounge (2009). Centrale thema’s hierbij hadden betrekking op het verdichten en verlevendigen binnenstad, bouwen aan buurten voor gezinnen, hoogbouw die ook werkt op straatniveau, duurzaamheid als ontwerpopgave voor de stad, samenwerking tussen ontwerpers en ontwikkelaars, maar ook hoe middels het gesprek de coproductie tussen publiek en private partijen tot stand gebracht kan worden.
“From a planning perspective it is good to think big.
From a design perspective it is good to think small.”
Larry Beasley
Eén van de lessen die Beasley Rotterdam op dat gebied meegaf is dat de verdichting van de stad ingezet kan worden als een aansprekende propositie om een aangename woonomgeving te creëren en sceptische partijen te overtuigen. Zo stelde hij dat Rotterdam ambitieuzer diende te zijn door de stad en masse te vergroenen door een miljoen bomen te planten en niet 5.000 nieuwe bewoners in het centrum moet willen, maar 50.000! Op die manier is er voldoende massa om de stad ook kwalitatief te verdichten, buurten te maken en draagvlak voor voorzieningen te krijgen. Hierbij dient volgens Beasley wel geleerd worden van de precedenten in eigen stad in de vorm van historische buurten en wijken. Daarnaast dient de ambitie vertaald te worden naar concrete producten. Dit concretiseerde Beasley met voorstellen als het verdichten en programmatisch diversifiëren van de Coolsingel, missing links op te heffen door stedelijke kwaliteiten en groene openbare ruimtes tot een continue stedelijk woonmilieu te smeden en te investeren in de stadswijken rond het centrum.
Vier jaar na zijn rol als Guest Urban Critic keerde Larry Beasley terug voor het programma Stedenbouw als Veranderkracht.
Profiel van Larry Beasley
Na architectuur, planning, kunst en geografie en politiek te hebben gestudeerd ging Beasley in de jaren zeventig aan de slag als wijkplanoloog in Vancouver. Hierna werd hij binnen diezelfde gemeente co-directeur planning en was vanuit die rol ruim dertien jaar lang betrokken bij de herontwikkeling van Vancouver. Beasley legde vanuit zijn besturende rol de focus op het intensiveren van landgebruik door de stad te verdichten en op het transport in de stad, wat de binnenstad van Vancouver sterk hervormde. Daarnaast zette hij programma’s op om wijken te revitaliseren en erfgoed te behouden en een stedenbouwkundige ontwerpstudio op.
Het model voor stedelijke groei en binnenstedelijke revitalisering raakte wereldberoemd en kwam onder de noemer ‘Vancouverism’ bekend te staan. Beasley schreef in 2019 hier een boek over om vanuit zijn insiders rol te vertellen over de planningsfilosofie die Vancouver tot voorbeeldige stad hebben gemaakt. Op diverse instituten en binnen een scala aan besturen en commissies waar Beasley lid van is draagt hij de lessen uit Vancouver verder uit.
Zo is hij voorzitter van Canada’s National Advisory Committee on Planning, Design and Realty’, Ottowa’s National Capital Commission en bijzonder adviseur op het gebied van stadsplanning voor de regering van Abu Dhabi. Daarnaast is hij vice president voor planning bij Aquilini Development, een grote ontwikkelingsmaatschappij in Canada. Verder is Beasley Distinguished Practice Professor of Planning aan de Universiteit van Brits Colombia en runt zijn eigen praktijk Beasley and Associates, wat een internationaal planning adviesbureau is.
Hij heeft verscheidende prijzen ontvangen voor zijn verdiensten, zoals de Kevin Lynch prijs van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Dit is de meest prestigieuze prijs voor planning in Amerika. Beasley is ook lid van de Canadese Orde, wat de hoogste onderscheiding van het land is.