Alexandros Washburn – Guest Urban Critic 2015
Hoofd Stedenbouwkundige van de afdeling Stadsontwikkeling van New York
Alexandros Washburn was in 2015 als zevende Guest Urban Critic uitgenodigd om zijn ervaringen te delen als voormalig Hoofd Stedenbouwkundige van New York. Daar heeft Washburn de Urban Design Division opgezet en heeft hij invulling gegeven aan het PlaNYC. Dit strategisch plan lanceerde de New Yorkse burgemeester Michael Bloomberg in 2007 voor een duurzamer en resilient New York. Deze onderwerpen staan ook bij Rotterdam hoog op de agenda staan.
“We would have killed the heart of our neighbourhood in order
to make a few buildings flood-proof. How is that resilient?”
Alexandros Washburn, Gebiedsontwikkeling.nu
Alexandros Washburn was na zijn studie werkzaam als succesvol architect in Washington D.C, maar raakt na verloop van tijd ontevreden over hoe weinig impact een enkel gebouw eigenlijk heeft op het verbeteren van de stad die aan het verpauperen was. Daarom besloot Washburn in dienst te gaan bij de overheid en kwam als adviseur te werken voor senator Daniel Patrick Moynihan, de enige senator die het waardevol vond om een architect als staflid te hebben. Moynihan liet Washburn inzien dat architectuur een instrument kan zijn om betere steden te maken waarbij politiek, financiën en ontwerp op elkaar afgestemd dienen te worden.
Als Hoofd Stedenbouwkundige van New York heeft Washburn zich onder andere bezig gehouden met resiliency. Zijn blik op thema’s als duurzaamheid en resilience werd medegevormd door orkaan Sandy. Washburn ondervond toen hoe het is als een stad een heftige storm meemaakt en dientengevolge onderloopt. De storm en vooral het wederopbouwproces tekende zijn perceptie van resilience en ziet hij als iets wat je niet louter technocratisch aan dient te pakken, maar juist op een manier waardoor de gemeenschap sterker wordt. De dag nadat Washburn’s woning in Red Hook Brooklyn was getroffen door Sandy stonden namelijk allerlei vrijwilligers uit de New Yorkse smeltkroes voor zijn deur om hulp te bieden.
“Cities build citizenship”
Alexandros Washburn, Gebiedsontwikkeling.nu
In het jaar dat Washburn als Guest Urban Critic Rotterdam bezocht speelde de migratiecrisis en tijdens zijn keynote benadrukte een zichtbaar geëmotioneerde Washburn dan ook het belang van genereus zijn naar de medemens. Uit persoonlijke en praktijkervaring sprak hij over het belang van de wisselwerking tussen stadsontwerp en stadmakers. Hij verbond hiermee de urban challenges als resiliency aan het stadmaken en het ontwerpen van de stad. Community building dient volgens Washburn hierbij centraal te staan waarbij architectuur gereedschap is om steden te bouwen, en deze steden bouwen burgers.
Terugblik op het Stadsmakerscongres 2015 met keynote-lezing door Alexandros Washburn.
Profiel van Alexandros Washburn
Volgens Washburn gaat het bij het werken aan de stad om het kweken van civic virtue: iets doen wat niet (enkel) jezelf, maar anderen generaties na jou, ten goede komt waarbij je de stad beter achterlaat dan dat je hem aantrof. Stedenbouw bedrijven lukt volgens Washburn dan ook enkel wanneer je bij alle betrokkenen die notie van civic virtue scherp krijgt, en eenieder het laat inzien dat ze daadwerkelijk iets kunnen veranderen.
Het is dan ook deze aanpak die Washburn inzette als Hoofd Stedenbouwkundige van de stad New York. Hij leidde daar de Urban Design Division en zette een ontwerpstudio op binnen de overheid die als de ‘ontwerp-ogen’ voor de stad functioneerde. Washburn gaf invulling aan het PlaNYC dat burgemeester Bloomberg in 2007 lanceerde. Dit plan vormde de basis voor Washburn als Hoofd Stedenbouwkundige en hij stelde dat de stad duurzamer gemaakt kan worden middels ontwerp.
Vanuit zijn posities als Visiting Professor aan de New York University in Abu Dhabi, de Universiteit van New South Wales in Australië en als Industry Professor en oprichter van het Center for Coastal Resilience and Urban Xcellence (CRUX) aan het Stevens Institute of Technology ontwikkelde en onderzocht Washburn gemeenschapsvorming omtrent duurzaamheid en resilience verder. En in 2013 publiceerde hij het boek ‘the Nature of Urban Design’ waarin resilience het hoofdonderwerp is.
Ondanks een substantieel trackrecord aan werkzaamheden bij de overheid is Washburn verre van een ras ambtenaar. Na zijn werk als adviseur bij Moynihan en president van de Pennsylvania Station Redevelopment Corporation keerde Washburn terug naar de private sector als partner bij W Architecture and Landscape Architecture. Daar ontwierp hij onder andere het Harlem Piers waterfront park. Hierna keerde hij weer terug in de publieke sector in de als Hoofd Stedenbouwkundige van de afdeling stadsontwikkeling van New York om vervolgens zijn eigen praktijk DRAW Brooklyn op te zetten. Hij werkt onder andere aan The Halo, wat een vertical drop ride is midden in Manhattan in een iconische, lichtgewicht structuur op Penn Station. Een project dat volgens Washburn net als de Highline, die hij overzag vanuit zijn rol als Hoofd Stedenbouwkundige, bijdraagt aan een element van verassing en avontuur in de stad. Deze urban amusements bieden volgens hem nieuwe perspectieven om de stad op nieuwe en spannende manieren te beleven.